maanantai 15. joulukuuta 2014

Joulukuun kuudestoista

Heippa!


Tänään aiheena Ponkun LTV1 &VA1.


Tässäpäs taulukko:
nikamien epämuotoisuus
välimuotoinen lanne-ristinikama
VA1 (aste 1, lievä)
LTV1 (jakautunut ristiluun keskiharjanne)

Välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV)

ELT Anu Lappalainen, Helsingin yliopistosta
Välimuotoinen lanne-ristinikama (lumbosacral transitional vertebra, LTV) on yleinen synnynnäinen ja perinnöllinen nikamaepämuodostuma, jonka periytymismekanismia ei tunneta. LTV:llä tarkoitetaan nikamaa, jossa on sekä lanne- että ristinikaman piirteitä. Välimuotoinen nikama voi olla viimeinen lannenikama (L7), jolloin puhutaan sakralisaatiosta tai ensimmäinen ristiluun nikama (S1), jolloin puhutaan lumbalisaatiosta. Muutos voi olla symmetrinen eli samanlainen oikealla ja vasemmalla puolella tai epäsymmetrinen, jolloin selällään otetussa röntgenkuvassa nähdään puoliero. Diagnoosi tehdään usein lonkkakuvasta, josta voidaan nähdä koiran ristiluu ja lanne-ristiluuliitos yhdestä suunnasta (”ylhäältäpäin”). Joillain koirilla lannenikamien lukumäärä on poikkeava, normaalin 7 nikaman sijaan näillä koirilla on 8 tai 6 lannenikamaa. Tämä on yksi LTV:n muoto ja se voidaan nähdä sivusuunnasta otetusta röntgenkuvasta (koira on kuvattaessa kyljellään), jossa ristiluun lisäksi näkyy koko lanneranka.
LTV:tä esiintyy useilla koiraroduilla, ja ainakin saksanpaimenkoirilla sen yhteydestä selkävaivoihin on tutkimustietoa. LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen varhaiselle rappeutumiselle, minkä seurauksia voivat olla takaselän kivut ja pahimmassa tapauksessa takajalkojen halvausoireet. Hoitona käytetään lepoa ja kipulääkkeitä ja vakavimmissa tapauksissa leikkaushoitoa. Kotikoirina sairastuneet koirat pärjäävät usein melko hyvin, mutta ennuste paluusta harrastus- tai työkoiraksi on epävarma.
LTV:stä voi saada lausunnon 12 kuukautta täyttänyt koira. Arvostelun perusteet ja kuvaesimerkit eri asteista löydät täältä. Arvostelussa käytetty asteikko:


LTV0   Ei muutoksia
LTV1Jakautunut ristiluun keskiharjanne (S1–S2)
LTV2Symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama
LTV3Epäsymmetrinen lanne-ristinikama
LTV46 tai 8 lannenikamaa
^^
Yllä oleva teksi kennelliiton sivuilta.

Korkkiruuvihäntärotujen nikamaepämuodostumat

ELT Anu Lappalainen, Helsingin yliopistosta
Selkärangan nikamien epämuodostumat (vertebral anomaly, VA) ja siitä johtuva koko selkärangan epämuotoisuus liittyvät eräillä koiraroduilla (bostoninterrieri, englannin- ja ranskanbulldoggi ja mopsi) esiintyvään ”korkkiruuvihäntään”. Näillä koirilla yleisimpiä nikaman kehityshäiriöitä ovat erimuotoiset puolinikamat (hemivertebra) ja perhosnikamat (nikama, joka selällään otetussa kuvassa muistuttaa muodoltaan perhosta). Spina bifida (selkärankahalkio) on tila, jossa nikaman katto ei ole sikiönkehityksen aikana sulkeutunut ja selkäydin tai sen kalvot ovat ilman nikaman luista suojaa. Myös häntä ja ristiluu ovat näillä roduilla muodostuneet epämuodostuneista nikamista, minkä takia häntä on epämuodostunut, hyvin lyhyt ja jäykkä. Kipuja tai neurologisia ongelmia esiintyy, jos epämuodostuneet nikamat painavat selkäydintä. Tällainen selkä on myös normaalia alttiimpi tapaturmille. Hännän epämuodostumat voivat aiheuttaa virheasennon, joka voi johtaa ulostamisvaikeuksiin tai ihovaurioihin. On todennäköistä, että kaikilla tämän tyyppisillä koirilla esiintyy epämuodostuneita nikamia, mutta niiden määrä ja muoto vaihtelevat eri yksilöillä.
Nikamien epämuodostumista voi saada lausunnon 12 kuukautta täyttänyt koira. Arvostelussa käytetty asteikko:
VA0, normaali Ei muutoksia 
VA1, lievä1–2 epämuodostunutta nikamaa  
VA2, selkeä3–4 epämuodostunutta nikamaa 
VA3, keskivaikea  5–9 epämuodostunutta nikamaa  
VA4, vaikea≥ 10 epämuodostunutta nikamaa
^^ Yllä oleva teksti Kennelliiton sivuilta

Ponkulla on VA1 eli sillä on 1-2 epämuodostunutta nikamaa


 Ponkun saa jatkaa normaalia elämää eikä sen arkeen, harrastuksiin eikä mihinkään muuhun tarvitse tehdä muutoksia. Ponkulle ei tule mitään oireita eikä kipuja. Se ei haitaa mitenkään Ponkun elämää. Ponku ei ole ainoa koira jollaa on LTV &VA. Vaikka Ponkulla on LTV &VA niin ei se silti Meidän rakkautta Ponkua kohtaan vähennä. Ponkun on täydellinen juuri sellaisena kuin se on. < 3 < 3 < 3 < 3


Itse rakkauspakkaus:


Ponku & kirjoittaja-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan kirjoittaa aina asiallisen kommentin!
Kiitokset sinulle :)