keskiviikko 9. elokuuta 2017

koiranäyttelyt -aloittelijanopas osa 3



Edellisessä postauksessa lupasin, että tämä osa käsittelee laatuarvostelua ja kilpailuluokkia. Seuraava osa käsittelee koiran esittämistä ja näyttelyyn vaadittavia taitoja.


Laatuarvostelussa tuomari arvostelee koiraa muutamilla lauseilla. Lauseiden määrä riippuu aivan tuomarista. Jotkut tuomarit kertovat vain pari lausetta, jotkut taas kertovat taas koko lapun täyteen. Täysin tuomarista kiinni. Kuten myös, mitä tuomari antaa juuri sinun koirallesi! Jotkut näkevät koirasi hyvänä, jotkut erinomaisena. Kaiken arvioinnin pohjalla on kuitenkin rotumääritelmä, jonka mukaan tuomari arvostelee koiraa.

Tässä pari arvostelua Ponkusta esimerkkinä. Tämmöisen lomakkeen saa siis jokainen koira, joka on ilmoitettu ja osallistunut näyttelyyn.





Tuomari voi antaa koiralle:

EVA = ei voida arvostella

HYL = hylätty 

T = tyydyttävä

H = hyvä

EH = erittäin hyvä

ERI = erinomainen


ERI:n saaneet jatkavat sitten kilpailuluokkiin. Kilpailuluokassa koiralle voidaan antaa SA = sertifikaatin arvoinen. Neljä parasta urosta ja narttua sijoitetaan paremmuus järjestykseen.


Parhaimmat palkitaan:

kunniapalkinto=KP/ voidaan antaa pennuille ja kasvattajaryhmille

Esim. näin pentuluokassa

 sertifikaatilla=SERT /yksi urokselle ja nartulle

 kansaivälisellä sertifikaatilla= CACIB / yksi urokselle ja nartulle, vain KV näyttelyssä.


varasert ja varacacib/ yksi urokselle ja nartulle. Jos ensimmäiseksi sijoittunut ei voi ottaa sertiä/cacibia, varasertin/varacacibin saanut koira saa oikean sertin/cacibin.

ROP ja VSP VET/yksi veteraaniluokan urokselle ja nartulle. Jos ei ole jompaa kumpaa, paikallaolevan sukupuolen edustaja on ROP VET.


Lopuksi valitaan ROP (=rotunsa paras) ja VSP (=vastakkaisen sukupuolen paras). Tähän osallistuvat kilpailuluokassa ensimmäiseksi sijoittuneet uros ja narttu. ROP koira pääsee jatkamaan RYP-kehään (=ryhmäkilpailu). PYP 1 sijoittuneet jatkavat BIS (= Best In Show) kehään. BIS 1 koira on näyttelyn paras koira.


Lomakkeeseen merkataan koiran myös nämä. Koko laitetaan, jos rotu on mitattava tai koira vaikuttaa ihannekokoa pienemmältä/isommalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan kirjoittaa aina asiallisen kommentin!
Kiitokset sinulle :)